Hernieuwbare energie - ZeDreno

Hernieuwbare energie

Warmtepompen

Wie een warmtepomp plaatst, kies niet alleen voor energiebesparing maar ook voor het milieu. De pomp maakt immers handig gebruik van de energie in de lucht, de bodem en het grondwater.
Die energie is onuitputtelijk, zodat je niet afhangt van energieleveranciers.

Met een warmtepomp kun je niet alleen verwarmen en koelen, maar produceer je ook sanitair warm water.

Mogelijk heb je al eens gehoord dat warmtepompen behoorlijk wat geluid kunnen produceren. Onze pompen zijn uitgerust met een SoundSafeSystem zodat ze superstil (35- 50 dB) werken.

Je kunt de pomp binnenshuis plaatsen, maar ook buitenshuis, of een combinatie van beide. Dat kan overal: in een rijwoning, een appartementsgebouw, een (half)open bebouwing, ook waar er strenge geluidsbeperkingen gelden.

Er zijn drie soorten warmtepompen: lucht/water-warmtepompen, bodem/water-warmtepompen en water/water-warmtepompen. Die kunnen onafhankelijk werken, maar ook worden gecombineerd met je bestaande energiebron, zoals een stookolie- of gasketel of vloerverwarming. Een combinatie met radiatoren is dan weer niet ideaal.

Welke soort pomp het best afgestemd is op jouw woning, vertellen we je graag met ons advies op maat.

Hybride warmtepompen

Hebt u al een goede verwarmingsinstallatie die niet aan vervanging toe is, maar wil u toch milieuvriendelijke en goedkopere energie? Dan is de hybride warmtepomp mogelijk voor u.

Een hybride warmtepomp is een eenvoudig te installeren combinatie van een gewone warmtepomp en een klassieke verwarmingsketel. U maakt dan zowel gebruik van hernieuwbare energie als van fossiele brandstoffen. Het systeem kiest zelf welke energiebron op welk ogenblik het hoogste rendement geeft. Het systeem schakelt doorgaans over naar de klassieke verwarmingsbron wanneer de warmtevraag te hoog is of de buitentemperatuur te laag.

Deze warmtepomp is bijzonder geschikt voor bestaande woningen met relatief lage isolatiegraad of beperkt gerenoveerde huizen. De warmte wordt dan doorheen het jaar door de warmtepomp geleverd, behalve op koude warmtedagen wanneer de pomp niet voldoet. Wordt de woning later verder gerenoveerd, dan kan volledig op de warmtepomp worden overgeschakeld. U hoeft dan geen nieuwe warmtepomp te laten plaatsen.

Ook voor hybride warmtepompen heb je keuze uit een ruim assortiment.

Thermische zonne-energie en zonneboiler

Met zonnestralen kunt u niet alleen elektriciteit opwekken, ze kunnen ook worden ingezet om het sanitair water te verwarmen met een zonneboiler, ook in de winter.

Thermische zonne-energie kan op twee manieren worden benut:
a. Voor de productie van sanitair warm water. In een gemiddelde woning kunt u hiermee tot 60% besparen.
b. Om de verwarming te ondersteunen. Op zonnige dagen neemt deze installatie het over van de traditionele verwarmingsketen. Zo kunt u tot 35% besparen.

Het systeem bestaat uit zonnecollectoren en een zonneboiler.

De zonnecollectoren zijn net tuinslangen die met een glycolvloeistof zijn gevuld, in de zon liggen en het zonlicht absorberen zodat ze worden verwarmd. Met een pomp wordt de warmte naar de zonneboiler gebracht die het water verwarmt. Wordt er op die manier te weinig warmte ontvangen, dan neemt het traditionele verwarmingssysteem het over.

Condensatieketels op gas

Wil je een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie maar is een (hybride) warmtepomp geen optie, dan is een gascondensatieketel de oplossing.

Een condenserende gasketel stoot nagenoeg geen CO2, roetdeeltjes en andere verbruiksgassen uit, heeft een rendement van wel 98% en verbruikt tot 35% minder dan oudere installaties.
Bovendien vallen ook de investeringskosten lager uit en neemt de ketel door zijn compacte afmetingen relatief weinig plaats in.

Combineer je de ketel met andere installaties zoals zonnepanelen of een warmtepomp, dan werkt hij nóg efficiënter.

Een gascondensatieketel kun je vergelijken met een kookpot op het vuur. Als het deksel niet op de pot staat, dan duurt het langer om het voedsel te koken. Bij deze ketel is het alsof het deksel wel op de pot zit. Alle energie wordt behouden.

Gascondensatieketels zijn er in verschillende vormen: wandketels en vloerketels. U kunt ze aansluiten op een slimme thermostaat of weersafhankelijke regelaar die u op afstand met smartphone of tablet kunt besturen.

Heb je nog vragen over hernieuwbare energie?
Contacteer ons! Wij helpen je graag verder.

Menu